Napenergia

Publikálva: 2016.03.10.

A napenergia – bár országonként eltérő arányban hasznosítható – már számtalan háztartás alkalmazza és élvezi az előnyeit a mindennapokban.

A napenergia kinyerése a Földet érő napsugárzásból történik, felhasználása pedig aktív és passzív módon zajlik:

  • Aktív felhasználásról beszélhetünk naperőművek, napkollektorok, fotovoltaikus cellák (napelemek) esetében, amelyek elektromosságot termelnek.
  • Passzív felhasználásakor pedig elsősorban a hőenergia hatékony felhasználása a cél, például az egyes építmények megfelelő tájolása során.

 

Hazánk napos oldala – magyarországi tények

 

Hazánkban a napfényes órák száma júliusban a legmagasabb, míg a decemberi időszakban minimális napfénytartam jellemző. A Tiszántúl déli részén élők a legszerencsésebbek, hiszen itt a legtöbb a besugárzás.

sunA déli és délkeleti területeken a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát is évente! Gondoljunk csak bele: ez az év során egyenletesen elosztva körülbelül 5,5 napsütéses órát jelentene naponta! Az északi, északkeleti országrészben és az Alpokalja területein a napfényes órák száma általában 1800 óránál kevesebb évente.

A magasabb területeken élők télen másfélszer annyi napfényes órát hasznosíthatnak, mint az alföldiek. Ráadásul a több napfény még a közérzetünknek is jót tesz a borús téli időszakban!

Lapozzon lefelé és olvassa el tippjeinket a napelemes rendszerek kiépítéséhez kapcsolódóan!

 

 

Napelemes rendszer kiépítéseNapelemek előnyei – gyakorlati tippek

Kíváncsi arra, hogy milyen előnnyel jár a napenergia hasznosítása a családja, sőt az egész Föld jövője szempontjából? Mire érdemes figyelni mielőtt a napelemek telepítésébe fogna? Most minden kérdésére választ kaphat!

Tovabb_olvasom_gombII

 

 

Napelemes rendszerek típusai

Napelemes rendszerek – melyiket válasszuk?

A napelemek hatékonyságát olyan tényezők befolyásolhatják, mint a cella mérete, anyaga, típusa, valamint a fény hullámhossza, intenzitása és a beesési szöge. Ismerje meg a napelemes rendszerek típusait és, hogy mire érdemes figyelnie, amikor belevág kiépítésükbe!

Tovabb_olvasom_gombII

Persze nem csak a napenergia felhasználásával óvhatjuk meg a környezetünket a káros energiaforrásoktól. Olvassa el, minként járul hozzá a biomassza és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez.

 

Oszd meg te is