Biomassza

Publikálva: 2016.03.18.

Az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrásunk a biomassza. Olyan állati és növényi eredetű hulladékok, melléktermékek, növények, termések alkothatják a biomasszát, amelyek energetikailag hasznosíthatóak.

A biomassza felhasználása számos területen alternatívát jelenthet:

 • Üzemanyag: bioetanollal lehetőség nyílik a benzin helyettesítésére, vagy a felhasználásának a csökkentésére. A bioetanolt többnyire cukorrépából, kukoricából vagy búzából állítják elő. A bio-üzemanyag az olajválságra lehet egy megoldási alternatíva. Napjainkban E85 üzemanyagként is emlegetik, amely az összetételére utal, amely általában 15% benzinből és 85% bioetanolból áll.
 • Tüzelőanyagok: az elégetett biomassza alapjául szolgáló például növényi eredetű hulladékok, akár egy év alatt újratermelődhetnek, szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal. A biomassza tüzelőanyag lehet faapríték, hasábfa, tűzifa, brikett, mezőgazdasági tüzelőanyag, pellet és agripellet.

 

Tippek a bioetanol felhasználásáraBietanol üzemanyag

Új autó vásárlását tervezi? Gondoljon a környezetére és válasszon modern flexifuel technológiájú modellt! Ezzel bioetanollal, benzinnel és a kettő keverékével is használható lesz az autója!

Környezetbarát járművet szeretne, de új autót nem vásárolna? Napjainkban a legtöbb benzines autó típus átalakítható az etanolos használatra. Sőt, a korszerű technikáknak köszönhetően akár teljes értékű etanolosként vagy benzinesként is tudjuk használni a kocsinkat! Mire érdemes figyelni?

Vizsgáltassa meg autóját, hogy az injektorok megfelelnek-e az univerzális (etanolos és egyben benzines) üzemanyag használatnak!

Karburátoros autóknál kérje ki szerelője a tanácsát az átalakításról!

Átalakítás nélkül elméletileg fele-fele arányban bírnia kell az autóknak az etanol és a benzin keveréket, azonban sok típusnál ez motorkárosodást okozhat, ezért mindenképpen egyeztessen autószerelőjével az E85-ös üzemanyag használat előtt!

Keresse meg az Önhöz legközelebbi E85-öt is árusító benzinkutat a Magyar Bioetanol Szüvetség oldalán!

 

Tippek a biomassza tüzelőanyagok felhasználására

Vizsgálja meg otthona alkalmasságát, amikor a biomassza energia felhasználási lehetőségeit tervezi:Tüzelőanyag

 • A szilárd anyagok tüzeléséhez szükséges kazán elhelyezéséhez, és a kapcsolódó berendezésekhez megfelelő méretű térre van szükség.
 • Ügyeljünk a megfelelő kéményre, akár kérjük kéményseprő szakember tanácsát!
 • Szakemberrel terveztessük meg és kiviteleztessük a légcsatornát! Az tüzelőanyagaink elégetéséhez ugyanis megfelelő mennyiségű levegőre van szükség.
 • Minden esetben tartsuk be a kazánbiztonsági előírásokat és használjunk biztonsági berendezéseket! Kérjük ki szakemberek tanácsát a javasolt biztonsági szelepekről!
 • Tervezzük meg a tüzelőanyagok tárolását! Számít a helyiség mérete, szárazsága és levegőzése is, hiszen nem szeretnénk, ha a tűzifánk nedves lenne, vagy nem lenne elegendő helyünk a tárolására.

 

Vegyestüzelésű kazánok:

 • A kialakítása alacsony költségbefektetést igényel és a fenntartása is olcsó. Ráadásul csökkenti a károsanyag kibocsájtást is.
 • De nem javasoljuk azoknak ezt a megoldást, akiknek kevés ideje van: pár óránként ugyanis tűzifát vagy hasábfát kell rakni a kazánba.
 • Brikett, vagyis összepréselt faipari hulladékok használatával magasabb hatásfokú lehet a fűtési rendszer, ráadásul ritkábban kell utántölteni a kazánt.
 • A technológia telepítése előtt kérje szakemberek tanácsát, hogy milyen teljesítményű kazánra lesz szüksége!

 

Gázkazánja van? Akkor is érdemes lehet a vegyestüzelésű kazánba befektetni, hogy spóroljon az energiával. Állítsa be rendszerét temperálásra és csak akkor használja a vegyestüzelésű kazánját, amikor otthon tartózkodik.

Biomassza: brikett vagy pellet felhasználásaPelletkályhák: az olcsó és kevésbé automatikus rendszertől, egészen a kényelmes és teljesen automatizált – bár drágább – pelletes fűtési rendszerekig több választási lehetőségünk van ahhoz, hogy a faipari vagy mezőgazdasági hulladékokat tüzelőanyagként hasznosítsuk.

Pelletkályha: olcsó megoldás, de folyamatos tüzelőanyag adagolást igényel és a hatásfoka sem túl magas

 • Ha a létező fűtési rendszerünket szeretni környezetbaráttá tenni, akkor vízteres pelletkályhát érdemes beépíteni. Közepesen költségigényes megoldás, amely lényegében a radiátorainkat tudja kb 5-10 napig automatikusan hővel ellátni.
 • Ha teljesen korszerű és automatizált rendszert szeretnénk, akkor nagy, legalább 100 literes pellet tárolót kell építenünk a kazánunkhoz, ahol a pellett automatikus adagolása is biztosított.
 • Vegyestüzelésű kazán pelletkazánná alakítását nem javasoljuk! Bármennyire is csábítóan hangzik az alacsony átalakítási költség, azonban az alacsonyabb hatásfok és az esetleges műszaki problémák nem éri meg hosszútávon ez a rendszer

 

A faapríték, vagyis az erdőgazdaságokban keletkező fahulladék igen magas hatásfokú, és jól szabályozható az égése is. Azonban csak teljesen automatikus adagolású fűtési rendszerekhez jó választás ez a tüzelőanyag.

 

Mezgazdasági tüzelőanyagok használata nagyobb technológiai befektetést igényel. Bár olcsó a beszerzésük, azonban a gyorsan és nagy füsttel égő, gyakran különböző hatásfokkal rendelkező növények tüzeléséhez megfelelő tárolókapacitás és technológiai feltételek szükségesek.

Természetesen nem csak a biomasszából nyert energia felhasználásával óvhatjuk meg a környezetünket a káros energiaforrásoktól. Olvassa el minként járul hozzá a napenergia és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez.

Oszd meg te is