Víztisztítás

Publikálva: 2016.03.29.

ViztisztításFöldünk felszíni vízkészleteinek több mint 97%-a sós víz, a fogyasztásra alkalmas édesvíz készleteink csupán 2,5%-ot tesznek ki. Azonban az édesvíz sem jelenti automatikusan, hogy fogyasztásra alkalmas vizekről beszélünk.

 

 

A vizek minősége már nem ugyanolyan, mint régen

  • A kristálytiszta patakok, folyók vize bármennyire is csábító, sajnos nem lehetünk benne biztosak, hogy fogyasztásra is alkalmasak!
  • Az esővíz vagy a hó bármilyen kézenfekvő is, a levegő szennyezettsége miatt nem ajánlott közvetlen fogyasztásra.
  • A rengeteg sósvíz, bár könnyen hozzáférhető fogyasztásra egyáltalán nem alkalmas, hiszen kis mennyiségben is dehidratációhoz vezethet.
  • Csapvizeink minősége sem állandó, hiszen gyakran klóros, fémes ízű, vagy a színével, szagával esetleg hőmérsékletével vannak gondok.

 

De mégis mit tehetünk mi magunk azért, hogy tiszta vizet juttassunk a szervezetünkbe?


 

Forraljuk fel a vizet!

Ez az egyik legalapvetőbb víztisztítási módszer, de ne mindegy, hogy csináljuk! Ugyanis ahhoz, hogy a mikroorganizmusoknak ne hagyjunk szaporodási lehetőséget, minél gyorsabban kell felforralni vizet, majd kb. 1 percig forrásponton kell tartani azt. Ahhoz, hogy minél gyorsabban felforraljuk a vizet használjunk fedőt és hatékony tüzelőanyagot, így energiát is spórolunk, bár igaz, hogy a párolgás miatt vízveszteség is lesz. Lehűtve, néhány átöntést követően, – hogy kellemesebb illata legyen – friss vizet kaphatunk.

 

Szűrőberendezések

Napjainkra egyre elterjedtebbé váltak ezek az egyszerű és kényelmes megoldások a hatékony víztisztításhoz. Lehetőségünk van akár csak egy szűrővel ellátott kancsó segítségével tiszta vízhez jutni, de az igazán kifinomult rendszerek a lakásunk vízvezetékébe építve közvetlenül a csapból biztosítják a tiszta vizet.

A szűrők működésükkor különböző szűrőbetéttel szűrik ki a klórt, nehézfémeket s szennyeződéseket a vízből. Ahhoz, hogy a szűrőkben a baktériumok elszaporodását megelőzzük amellett, hogy rendszeres időközönként cseréljük a szűrőbetét, fontos, hogy ezüstionos szűrőt válasszunk.

Szűrőkancsók általában aktívszenes szűrőbetéttel működnek, amelyeket általában havi rendszerességgel érdemes cserélni. Ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb vízszűrő berendezési forma.

A csapokra is szerelhetünk szűrőket, amelyeket általában 2-3 havonta érdemes cserélni. Nem nagy költség egy ilyen szűrő beszerzése és egyszerűen fel is szerelhető a különböző csaptelepekre. Ez a megoldás hatékonyan kiszűri a klórt, a szerves szennyeződéseket, továbbá a víz szagát és mellékízét is eltüntetni.

Víztisztítási tippekA víztisztító rendszerek beépíthető változatánál általában elegendő fél évente cserélni a szűrőket. Itt a beépítés bár nagyobb költséget jelent, viszont a tisztító rendszer fenntartása minimálisa kiadást igényel. Az egyes szűrőberendezések eltérő szűrési fokozattal rendelkezhetnek. A szennyeződések és a klór kiszűrése mellett egyes berendezések UV szűrővel is rendelkeznek, amely a baktérium mentességet biztosítja a vizekben. Minél nagyobb a szűrő ereje egy víztisztító rendszernek annál nagyobb anyagi ráfordítást igényel annak az üzemeltetése.

Asztali készülékekkel is szűrhetjük a vizet, ahol gyakori a kétfázisú szűrő: egy kerámiaszűrő segítségével a nagyobb mechanikus szennyeződéseket, néhány baktériumot távolít el a rendszer, majd a szerves szennyeződéseket, a klórt, a kellemetlen ízt és szagokat távolítja el a második – általában aktív szenes szűrő.

Az egyik legkorszerűbb víztisztító megoldás a fordított ozmózis szerint működő speciális szűrő. A nagyon apró szűrő pórusok biztosítják víz szétválasztását tiszta és visszatartott vízre, így a tiszta vízmolekulák külön tárolóba kerülnek, míg a visszamard rosszabb minőségű vizet a mosogatás során hasznosíthatjuk. Bár igen drága megoldás, mégis az egyik leghatékonyabb vízszűrő módszer.

 

Lepárlás

A forralás során a mikroorganizmusokat ugyan eltávolítjuk a vízből, azonban ez nem pusztít el minden kémiai anyagot. Azonban, ha a felforralt vízből a kicsapódó párát gyűjtjük össze, vagyis desztilláljuk azt, akkor magas tisztaságú vizet fogyaszthatunk. Igaz, ezzel egy időben a vizekben megtalálható hasznos ásványi anyagokat sem visszük be a szervezte, így azokat más módon kell pótolni.

 

Klórozás

A mikroorganizmusok elpusztítására, a víztisztításra és fertőtlenítésre hatékony megoldás a víz klórozása, azonban mértékletesen kell bánni ezzel a tisztítószerrel. A legtöbb helyen az ivóvíz és a fürdővíz tisztításának ez a legáltalánosabb eszköze.

 

Olvassa el Víztakarékossági tippjeinket is és tegyen Ön otthona és környezete fenntarthatóságáért!

Oszd meg te is