A napelemek előnyei – gyakorlati tippek

Publikálva: 2016.03.18.

A napelemek előnyei – gyakorlati tippek

A napelemek számos előnnyel ruházzák fel otthonát. Íme néhány tipp a témában:

  • Költségcsökkentő hatású: egy napelemes rendszer kiépítése után a villamos hálózat használata csökken, ezzel párhuzamosan pedig pénzt spórolhatunk meg. Vagyis a befektetésünk hosszú távon megtérülnek!

 

  • A  napelemes rendszer növeli az ingatlana értékét!

 

  • Minimális karbantartást igényelnek, zajmentesek és elhelyezkedésük nem zavaró! Sőt igazán moderné és környezettudatossá varázsolják otthonunkat a tetőkön elhelyezett napelemek!

 

  • Villamos hálózatok hatékonyságát növeli: ha nem stabil a villamos hálózatunk, akkor a központi módon felépített napelemes rendszerrel biztosíthatjuk a folyamatos áramellátást. Másrészt, ha például a hétvégi házunkban nagyon költséges lenne kiépíteni a villamos hálózatot, vagy nincs is lehetőség ennek a kiépítésére akkor a napelemes rendszerek akkumulátorokkal tudják megoldani a problémát.

 

  • Pályázati támogatásokkal lehetősége van a napelemes rendszer kiépítésekor felmerülő a kiadásait csökkenteni, így még gyorsabban meg térülhet a befektetése. Tájékozódjon a pályázati lehetőségekről a rendszer kiépítése előtt!

 

  • Az ökológiai lábnyoma pozitív: egy napelemes rendszer egyszerűen, akár már néhány év alatt képes visszatermelni a gyártásához felhasznált energiát. Ez az időtartam elenyésző az akár 30 éves napelem élettartamhoz képest!

 

  • Környezetbarát megoldás: gondoljon a családja, sőt az egész Föld jövőjére. Itt is igaz a mondás: „Kis lépés egy emberek, de nagy lépés az emberiségnek!”

 

 

Gyakorlati tippek a napelemes rendszer tervezéshez

Hogyan kezdjük el a tervezését a napelemes rendszernek? Először is vizsgáljuk meg a házunk tájolását és az árnyékos területeket! A gyakorlatban a dél-nyugat és dél-kelet irányú, kb 20-50 fok közötti dőlésszögű árnyékolás nélküli tető a legjobb a napelemek kiépítéséhez. Fontos figyelembe venni az eltér dőlésszögeket és tető irányokat is, hiszen ha több oldalra telepítünk napelemeket, akkor ez nagyban befolyásolja a hatékonyságukat. Az ilyen esetekben és a részlegesen árnyékos napelemeknél is javasolt a több munkanapos inverter használata.

Mielőtt a napelemek telepítésébe fogna, érdemes ellenőrizni a tető állapotát is! A napelemes rendszerek akár 25-30 évig is működhetnek a tetőn, így nem lenne szerencsés, ha a telepítésük után 5-6 évvel a tető állapota miatt le- majd újra fel kellene szereltetni őket.

Tervezéskor alaposan nézze meg a korábbi áramszámláit! Az utóbbi évek fogyasztása alapján sokkal könnyebben meghatározható, hogy mekkora energiatermelésű rendszerre lesz szükség.

 

Persze nem csak a napenergia felhasználásával óvhatjuk meg a környezetünket a káros energiaforrásoktól. Olvassa el, minként járul hozzá a biomassza és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez.

Oszd meg te is