Fűtés a fenntartható fejlődés jegyében

Publikálva: 2016.05.4.

Fűtés a fenntartható fejlődés jegyében

Alábbi cikkünkben a fenntartható fejlődés jegyében gondolkodunk a fűtési szezonban is. Most adunk néhány ötletet, amivel pénzt és energiát spórolhat a hideg téli napokon.

A nem megújuló energiaforrások felhasználása következtébe egy-egy fűtés szezonban több millió tonna széndioxidot juttatunk a levegőbe. Olyan alternatív energiaforrás alkalmazásával, mint például a termálvízzel való fűtés csökkentjük a levegőszennyezést.

Fűtésünk korszerűsítése előtt és a hőenergia megtakarítása érdekében érdemes végiggondolni a hőérzetünket befolyásoló tényezőket is. Ugyanis a levegő tényleges hőfoka mellett, befolyásolja a hőmérséklet érzékelésünket, hogy mekkora a légmozgás (pl. huzat), milyen a páratartalom, mennyire friss a levegő és hogyan oszlanak el a hőmérsékleti rétegek. Sőt, még a lelkiállapotunk és az éppen végzett tevékenységünk is befolyásolja mindezt.

 

Mit tehetünk azért, hogy energiát és pénzt takarítsunk meg a fűtés szezonban?

 

  • Ha termosztát rendszer szabályozza a lakásunk hőmérsékletét azt olyan magasságba és helyre helyezzük el, ahol az elvárt átlagos hőmérsékletet akarjuk tartani.
  • Biztosítsunk az egyenletes hőrétegeket a levegőben: légkeveréssel, padló vagy falfűtéssel, szigeteléssel, a belmagasságok csökkentésével javíthatjuk a levegő hőmérséklet kiegyenlítettséget.
  • Ne hagyjunk huzatos helyeket: szigeteljük le az ajtókat ablakokat ha szükséges.
  • Optimalizáljuk a páratartalmat: A túl száraz vagy túl párás levegő sem tesz jót, éppen ezért törekedjünk az 50% körül relatív páratartalom elérésére, lehetőleg kerülve az elektronom áramot fogyasztó berendezések használatát.
  • A lakásunk színvilága és hangulata is javíthatja a hőérzetet! Gondosan válogassuk meg otthonunk színeit és fényforrásait, kerüljük a hideg színek használatát.
  • A legegyszerűbb megoldás, ha fázunk: vegyünk fel egy plusz ruhadarabot! Otthon nem szégyen egy pulóverrel többet felvenni azért, hogy komfortosabban érezzük magunkat, és közben a környezetet se terheljük nagyobb mértékben.

 

Megújuló energiaforrásokkal például a geotermikus energia használatával lakásokat, házakat fűthetünk hatékonyan. Hazánk geotermikus adottságai nagyon jók, termálvizeink pedig igen jó minőségűek és magas hőmérsékletűek, amely hozzájárul a megújuló energia eredményes felhasználásához.

Például a korszerű hőszivattyús hő termelő rendszerek a föld, a talajvíz és a levegő energiáját hasznosítva biztosítanak környezet és pénztárca barát megoldást a fűtési szezonban. Fontos azonban figyelni arra, hogy a meleg vizes fűtőrendszerek esetében minimálisra csökkentsük a hő veszteséget, hiszen ezzel nagyban javíthatjuk a hatékonyságot. A levegő melegítését szolgáló radiátoros megoldás helyett, eredményesebb lehet a fal-, vagy padlófűtés kiépítése, amely sokkal kellemesebb hőérzetet biztosít és energia tudatos megoldás is.

Oszd meg te is