Hulladék újrahasznosítás

Publikálva: 2016.05.4.

Hulladék újrahasznosítás

A hulladékok komoly gondot okoznak napjainkban, hiszen óriási mennyiségű szemét termelődik nap, mint nap. Éppen ezért fontos, hogy csökkentsük a természetbe kerülő hulladék mennyiségét, hosszú távon pedig minimalizáljuk azt. Ezzel párhuzamosan pedig a hulladékok újrahasznosításra kell törekedni.

Hulladékhasznosításnak nevezzük azokat a tevékenységeket, amely során célunk, hogy a hulladékokból nyersanyagot, valamint újrahasznosítható anyagot állítsunk elő, ezzel biztosítva egy természetes körforgást a nyersanyag – késztermék – hulladék ciklusban. A hulladék újrahasznosítás érinti a szennyvízelvezetést, a hulladékhasznosítást és a hulladék válogatását is.

 

Tegyen Ön is a hulladék újrahasznosításért!

  • Gyűjtse a hulladékot szelektíven: a papírokat, üvegeket és műanyag palackokat szelektív hulladékgyűjtőbe dobja!
  • Ügyeljen a veszélyes hulladékok megfelelő kezelésre: az elhasznált étolajat ne öntse a lefolyóba, WC-be! A használt elemeknek keressen kijelölt szemétgyűjtőt!

 

De mi a teendő az építési munkálatok során keletkező hulladékokkal?

  • Építési hulladéknak minősül minden olyan az építmény, műtárgy bontásából származó épületszerkezeti elem, amely részben vagy egészben újrahasznosítható.
  • Az építési munkálatok tervezésekor fontos figyelmet fordítani a várható hulladékmennyiségre, hogy azt csökkenthessük és újrahasznosításukat megtervezhetjük. Például egy épület bontása utána az épen maradt tégla, fa gerenda újra felhasználható. De a bontás után megmaradt burkolatok, csempék akár arra is alkalmasak, hogy kreatív lakásdekorációt készítsünk és hasznosítsuk a hulladékot.

 

 

Az építési munkálatok során olyan technológiák alkalmazása szükséges, amelyek tekintettel vannak a jövő generációira is:hulladék újrahasznosítás

  • könnyen elbontható épületek építése
  • újrahasznosítható épületelemek alkalmazása
  • újrahasznosíthatóság alapján osztályozható bontási hulladékokra törekedjünk (betontörmelék újrahasznosítás)

 

Oszd meg te is