Alacsony szerves anyag kibocsátású termékek

Publikálva: 2016.05.1.

Alacsony szerves anyag kibocsátású termékek

Életünk nagy részét otthonunkban, munkahelyünkön töltjük, vagyis valamilyen épített környezetben. A bel- és kültéri mesterséges környezetben a látvány fogja meg elsősorban az embert, és az építési munkálatok során is elsősorban erre koncentrálnak. Azonban nem mindegy, hogy milyen építőanyagok és építési termékek vesznek körül bennünket, hiszen előfordulhat, hogy ezek emberre ártalmasak például mérgező anyagok párolgása, háttérsugárzás vagy oxigénhiány okozása miatt.

Sajnos az építési termékek többsége veszélyes anyagokat tartalmaz, azonban már évtizedek óta erősödnek a korlátozások. Az illékony szerves anyag (VOC) kibocsátás elsősorban belsőépítészetben jelentkező probléma, amivel valószínű már mindannyian találkoztunk az épített környezetünkben, anélkül, hogy tudtunk volna róla. Szerencsére egyre több egészségvédelmi szigorítás és szabályozás lép életbe, hiszen nem csak a fogyasztók elvárásai, hanem a biztonsági követelmények is nőnek.

 

Milyen minősített alacsony szerves anyag (VOC) kibocsátású terméket válasszunk?

Bár a szerves anyag kibocsátás nem „látványos” probléma, mégis számos egészségkárosító hatása lehet. Ha felújítást, építkezést tervezünk és hosszútávon szeretnénk a környezetre és természetesen a családunk egészségére figyelni, a szakemberek már rengeteg minősített anyagot tudnak ajánlani.

A piacon számos olyan alacsony szerves anyag kibocsátású építési termék érhető el, amely veszélyes anyag kutatók által tesztelt és minősített építőanyag. A jövőben az akkreditált kutatólaboratóriumok tesztjei remélhetőleg minden termékkel szemben elvárássá válnak, így biztosítva, hogy az otthonunkban használt építőanyagok megfelelnek az elvárt alacsony VOC kibocsátásnak.

A német GEV szövetség által megvizsgált és minősített termékek például külön „Emicode”védjegyet kapnak.

Oszd meg te is