A magyar Odoo Projekt

Publikálva: 2016.06.1.

A magyar Odoo Projekt

2012-be a Solar Decathlon elnevezésű nemzetközi versenyre első ízben jutott ki magyar csapat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai személyében. A lelkes egyetemisták úttörő tervei az Odoo Projektben valósultak meg: a fenntarthatóságra és az innovatív építészeti megoldásokra fókuszáló ház megépítése volt a cél.  A kivitelezés nagy kihívás volt a fiatalok számára, nem véletlenül keresték meg a Mapei Kft.-t.  A megnyerő tervek komoly professzionális támogatást eredményeztek, így a diákok szakmai segítséget és terméktámogatást kaptak az „odú” megépítéséhez: A madridi megmérettetésen a lelkes egyetemisták sikeresen szerepeltek.

 

A Soral Decthlon versenysorozat

 

Odoo ProjektA magyarul Szolár Tízpróbaként nevezhető, Solar Dechatlon egy nemzetközi verseny, amelyen egyetemek innovatív szolár házai versengenek egymással.  A rendszeresen megrendezésre kerülő versenysorozat fókuszában a jövőben rejlő lehetőségek kutatása, kiaknázása, ötletszerzés, technika potenciális kihasználása, valamint a jövő építészetének feltérképezése áll.

A verseny – ahogy a neve is mutatja – egy tízpróba: a végeredmény tíz eltérő szempont alapján történő értékelés és pontozás adja. A bírák figyelembe veszik többek között az építészeti megoldásokat, a fenntarthatóságot, az iparosíthatósági lehetőségeket és a komfort kondíciókat is.

A 2012-es madridi versenyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy Odoo névre keresztelt épülettel képviselte hazánkat. Az Odoo kifejezés, a magyar odú szóból ered. Az angolosan leírt nevet azért választotta a csapat épületének és egyben egész projektjének, hogy a különböző nemzetek képviselői is helyesen ejtsék ki az odú szót.

 

A odoo nagy sikere Madridban

Húsz ország csapata által épített innovatív szolárházak versenyeztek egymással Madridban 2012-ben. A magyar épület keskenyebbik részén nyári konyhát alakított ki a csapat, amelyet a terasz köti össze a főépülettel. A napvitorlának fontos szerepe van a terasz nyári hőkomfortjában. A verseny része volt minden apró részlet kidolgozása, így belsőépítészeti tervezés és kivitelezés is nagyon fontos volt.

 

Tízpróbán a BME diákjai kiemelkedő teljesítménnyel végeztek:

  • Második helyezést ért el a csapat a Komfort kondíciók és Mérnöki és szerkezeti megoldások területén.Odoo Projekt
  • Harmadik helyezést ért el Energiahatékonyság területén.
  • Külön oklevelet kaptak fenntarthatóság kategóriában
  • Díjazták belsőépítészetüket és világításukat is.

A három kategóriában is elért dobogós helyezéssel, összesítésben az előkelő hatodik helyezést érték el a magyar csapat. A madridi verseny sikere után a fiatalok itthon is felépítették az Odoo házat, amely a BME központi épületének udvarán tekinthető meg, példát állítva a jövő építőinek.

 

Hogyan valósulhatott meg az egyetemisták nagyszabású terve?

Odoo ProjektA projekt beindításához, a kivitelezési munkálatokhoz és a szakmai kifinomultsághoz szüksége volt a csapatnak támogatásokra is. Látványterveikkel, leírásaik és lelkesedésük olyan támogatokat vonzott mint például a Mapei Kft.

Az odú kialakítási lehetőségeiről és a támogatás formájában adható anyagokról többször is konzultált a csapat a vállalattal, amely során a közvetlen a Mapeinél elérhető anyagok mellett, olyan területeken segítette a cég a diákokat, amelyekre a profiljukból adódóan nagyobb a rálátásunk van, mint például a hidegburkolati anyagok kiválasztása, feltérképezése.  A Mapei Kft. az aljzatképzéshez, a burkolatragasztáshoz, a fugázáshoz, a rugalmas hézagkitöltésekhez és a burkolatok alatti, beltéri, kent vízszigetelések kialakításához adott anyagokat a magyar csapatnak.

Terméktámogatások megválasztásakor komoly fejtörést okozott az a speciális helyzet, hogy az épület több szekcióból épült fel. Először Budapesten építették meg, majd szétszerelés után, kamionokkal szállították az odú darabjait Madridba, ahol aztán újra összeállították. Annak ellenére, hogy a Mapei a világ egyik legnagyobb technológiai tudást felhalmozott cégcsoportja, még számunkra sem nevezhető hétköznapi feladatnak megfelelően feltérképezni, hogy milyen terhelések érhetik szállítás közben az építményt. A dinamikus terhelések szempontjából a legkényesebb terület az aljzatkialakítás volt. Az esztrich receptúrájának pontosításához a sóskúti betonlabor több kísérletet is végzett, több mintát is

OdooA támogatási szerződés megkötésével az anyagmennyiségek, fuga és hézagtömítő színek és egyéb apró részletek pontosításra kerültek, s az épület a MÁV Kőbányai úti vasúti járműjavító telepén épülhetett fel. A Mapei Kft. az aljzatkészítésben még tevőlegesen is részt vett, s szakmai tapasztalataikkal az építési folyamat minden szakaszát igyekeztek támogatni. A cég az óta is büszke a csapat elért sikereire, hiszen a fiatalok innovatív tervei révén a magyar építészet nemzetközi porondon is bizonyíthatott. Reméljük a jövőben sok hasonló vállalkozó szellemű magyar fiatal vág bele a fenntarthatósághoz kötődő innovatív projektekbe.

Oszd meg te is