Marina Bay Resort

Publikálva: 2016.06.1.

Marina Bay Resort

Szingapúr a Maláj félsziget csúcsánál található, 63 szigetet magába foglaló dél-kelet ázsiai ország.
Ez a világ negyedik legnagyobb pénzügyi központja és kozmopolita városa, amely kulcsszerepet játszik a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyi életben. Kikötője a világ öt legforgalmasabb kikötőjének egyike.
2006-ban a szingapúri kormány az ország gazdasági és turisztikai iparágának erősítése érdekében arról döntött, hogy építtet két, kaszinókat is tartalmazó egységesített komplexumot. Korábban a szingapúri törvények tiltották kaszinók létesítését, azonban a törvények módosításának eredményeképpen, számos társadalmi tanácskozás és viták után szabad utat kapott a projekt.
Marina Bay ResortA kormány döntése a két óriási szálloda építéséről verseny centrikus ajánlati folyamatokat indított el Szingapúrban és Ázsiában. 2006. május 27-én az USA-beli Las Vegas Sands Corporationt jelölték ki a az egyik épület megépítésére, ami aztán Marina Bay Sands néven vált közismertté. Ezt Moshe Safdie nemzetközi hírű építész tervezte, akit állítólag egy kártyacsomag ihlettett meg.
Marina Bay Sands három szállodatoronnyal rendelkezik, melyek egyenként 55 emeletesek. A tetejükön kapott helyet az 1 hektáros alapterületű SkyPark, ami 200 méterrel a tengerszint felett található. Ennek fedélzetéről tárul a város panorámaképe a látogatók elé. A SkyPark-ban tájkertek, sétautak, éttermek, egy csillagvizsgáló és egy 151 méteres feszített víztükrű kültéri úszómedence is helyet kapott. A szállodatornyok egyenes és ferde síkú lábai a 23. emeletnél egy épületté kapcsolódnak össze.
Marina Bay ResortAz épület komplexum bevásárló és étkező területén páratlan éttermek és egy luxuskereskedés mellett egy 1500 nyerőgéppel és 669 játékasztallal felszerelt kaszinó, illetve a nemzetközi és helyi élő előadásokhoz egy 5000 m2-es pláza is található. Ugyanitt helyezkedik el az Expo és Kongresszusi Központot, továbbá a vízen úszó kristálypavilonok, amelyek üzlethelyiségekként és éjszakai klubokként szolgálnak. Az épületegyüttesnél a parkolást egy 4000 gépkocsi tárolására alkalmas parkoló biztosítja.

 

Az épület komplexum szakmai háttere

A fent leírt épületkomplexum felépítése óriási projekt volt, számos speciális igénnyel. Egyrészt igen rövid volt a rendelkezésre álló idő, továbbá a burkolatoknak és az alattuk elhelyezkedő szerkezeteknek is a csúcsminőségi követelményeknek kellett megfelelniük. A távol-keleti országokban jól ismert Mapei vállalat jelentős részt vállalt az építésben a szingapúri, vietnámi, kínai és malajziai helyi érdekeltségű leányvállalatai révén. A cég több presztízs értékű építészeti projektek megvalósításával korábban már bizonyított Ázsiában, így a Marina Bay Sands építésénél kiemelkedő szerepet kaptak szakmai megoldásai és termékei. A SkyPark, a három szállodatorony, a kaszinó, az átrium és a kiskereskedelmi üzlethelyiségek a Mapei megoldásai révén születtek meg.

 

Kerámia burkolólapok és pala fektetése a tornyokban

Marina Bay ResortAz 1-es és a 3-as tornyok helyiségeinek padlóira a porcelán burkolólapokat és a (600x300x10 mm-es és 300x300x20 mm-es) természetes márványlapokat KERAFLEX MAXI lecsúszásmentes, fokozott terhelhetőségű, cementkötésű ragasztóhabarccsal ragasztották a 742 fürdőszobába. Ugyanezt az anyagot alkalmazták a 2-es toronyban vendégek előcsarnokának padlóira is. Számos piacon a Low Dust® technológiájú KERAFLEX MAXI S1-re cserélték le a KERAFLEX MAXI-t. A liftekben és azok előtereiben, emellett pedig a 3-as számú torony előcsarnokában a fából készült álpadlóra 800x800x20 mm-es természetes márványlapokat ragasztottak a gyorsszáradású, gyorskötésű, lecsúszásmentes, fokozott terhelhetőségű, kétkomponensű, nagy alakváltozásra képes, cementkötésű ragasztóhabarccsal az ELASTORAPID-del. A vendégek előcsarnokában a padlóra és a vendégszobákban a falakra természetes alumínium cella bázisú, 1800x2200x30 mm és 2500x1500x30 mm méretű márványlapok ragasztásához KERAPOXY saválló, kétkomponensű, lecsúszásmentes, fokozott terhelhetőségű ragasztót használtak. A fugahézagokra is ügyeltek az építők padló-és falburkolatoknál, ezekhez szuper finom, cementkötésű, fokozott terhelhetőségű és fehér színű KERACOLOR SF fugázó habarcsot alkalmazták, ami 4 mm fugaszélességig jól használható.

 

Átrium és lift előtér: márvány, kőlap és bambusz padlóburkolat ragasztása

A jura márvány, a bambuszmozaik és a pala padlóburkolat elegáns megjelenése nem valósulhatott volna meg a tornyokat összekötő átrium és a lift előterek padlóján a megfelelő ragasztó nélkül. Itt a burkolatragasztást fokozott terhelhetőségű, kétkomponensű, cementkötésű és alakváltozásra képes GRAHIRAPID ragasztóhabarccsal oldották meg. A fugázóhabarcsok közül a KERACOLOR SF-et választották a fugahézagok kitöltésére.

 

Rise étterem: vízszigetelés Mapelastic-kal

Marina Bay ResortA Marina Bay Sands-ben egy különleges nyitott konyhájú étterem is helyet kapott, ez a Rise. Itt a vendégek betekintést nyerhetnek abba, hogy miként készülnek az ételek. Ide a márvány padlóburkolatot terveztek, amelynek a ragasztása előtt gondoskodtak a megfelelő vízszigetelésről is. A faanyagú álpadlóra 2 rétegben hordták fel a rugalmas, cementkötésű kétkomponensű MAPELASTiC habarcsot. A rétegek között erősítésként lúgálló ÜVEGSZÖVETHÁLÓ-t alkalmaztak. Az ÜVEGSZÖVETHÁLÓ-t számos piacon MAPENET 150-re cserélték.
A rétegek megkötése után a fa álpadlóra 600x600x20 mm-es méretű, természetes márványlapokat ragasztották. Ehhez ELASTORAPID-dot használtak, míg a fugahézagok kitöltését KERACOLOR SF fugázóhabarccsal oldották meg.

 

Kerámia burkolólap és márványlap padlóburkolat ragasztása a Sands SkyPark-ban

Marina Bay ResortA SkyPark-ban márványlapokat és porcelán burkolólapokat használtak a vizes blokkok esetében. Az előbbit KERAFLEX MAXl-val, az utóbbi pedig KERACRETE és KERABOHD + ISOLASTIC ragasztóhabarccsal ragasztották. A már jól bevált KERACOLOR SF-et alkalmazták a fugahézagok kitöltéséhez. Külön ügyeltek arra, hogy a mosdókban a porcelán padlóburkoló lapokhoz a vízlepergető tulajdonságú DropEffect® technológiával készült KERACOLOR FF-et használják, ami polimerekkel módosított, fokozott terhelhetősége és szintén cementkötésű fugázóhabarcs.

 

 

Padló és falburkolat ragasztása a kaszinóban és a kiskereskedelmi üzlethelyiségekben

A kaszinóban a természetes márvány padló burkolólapok kerültek a VIP privát helyiségeibe a GRANIRAPID ragasztó segytségével. A mosdók falaihoz KERAFLEX MAXI ragasztóhabarcsot használtak a porcelán burkolólapok ragasztására, míg a kaszinó bejáratánál lefektetett természetes márványlapokhoz KERAFLEX-et választottak a szakemberek.
A három szinten elterülő kiskereskedelmi üzlethelyiségekben GRANIRAPID-dal ragasztották a természetes márvány, pala, gránit lap padlóburkolatokat. Ezekhez a fal- és padlóburkolatoknál is KERACOLOR SF-fel töltötték ki fugahézagokat.

 

 

Szerkezeti megerősítés: száraz repedések

4A szállodatornyok és a pinceszintek területeinek javítási igényei miatt, az itt felmerült repedések kezelésére és a beton javításokra is a Mapei-től kértek szakvélemény. A vállalat a megbízható megoldás elkészítésén tevékenykedett és végül a teljes Mapei rendszer alkalmazására került sor.
A feltárták a száraz repedéseket a falak és a mennyezetek mentén, ahol aztán epoxi ragasztót, az ADESILEX PG2 SP anyagot használták a repedések lezárására, amelynek speciális összetételét kifejezetten a szingapúri piacra fejlesztették ki. A hajszálrepedések tömítésére EPOJET LV alacsony viszkozitású epoxigyantát injektáltak a csonkokba a falak és a mennyezetek esetében.
A „kezelések” után a javított mennyeztek vízállóságát mesterséges elárasztással tesztelték. Szándékosan vízzel töltötték fel a tetőt a javítások sikerének vizsgálatára. A nedvesség 3-5 nap után sem szivárgott a repedéseken át, így bizonyítva, hogy a beavatkozás sikeres volt.
Miután kiszáradt az ADESILEX PG2 SP és az EPOJET LV is a csonkokat eltávolították, és a felületet lecsiszolták a sima felszín biztosítása végett.

 

 

Szerkezeti megerősítés: nedves repedések

15A falakon és a mennyezeteken szivárgó, nedves repedések orvoslására is szükség volt. Ez a beton vagy falazott szerkezetek, talajok és sziklák megszilárdítására alkalmas RESFOAM 1 KM nagyon folyékony konzisztenciájú egykomponensű, poliuretán injektáló-gyanta segítségével oldották meg. Az korábba a mennyezetbe ragasztott csonkokba injektálták be a RESFOAM 1 KM-et, ami a kifejezetten folyékony konzisztenciája miatt képes behatolni a hajszálrepedésekbe, és tömíteni azokat. Amikor a RESFOAM 1 KM reakcióba lép a betonban lévő nedvességgel kiszorítja a vizet a szerkezetből, így akadályozza meg a vízbeszivárgást. A nedves repedések mérséklődését követően a száraz repedések kezeléséhez hasonlóan itt is ADDESLEX PG2 SP-t és EPOJTE LV-t használtak.

 

 

Cementkötésű habarcsok injektálása nyomással

A Mapei termékrendszereket sikeresen alkalmazták más területeken is a sérült betonszerkezeteket javítására. A betonacélokon megjelenő rozsdásodás megoldására a MAPEFER korróziógátló cementkötésű habarcsot alkalmazták. Ez segített helyreállítani a lúgosságot, valamint a korrózió és a rozsdásodás megakadályozására is jótékony hatással volt.  A korrodált a betonacélok tisztítását követően, két rétegben kenték fel a MAPEFER-t.
8A betonszerkezeteket javítására elsősorban a zsugorodáskompenzált, folyós MAPEFILL SP cementkötésű habarcsot használták. Ez rugalmas és vízzáró, kitűnően tapad betonhoz, ráadásul úgy fejlesztették ki, hogy a távol-keleti országok speciális igényeinek megfeleljen. A Marina Bay Sands építésénél a MAPEFILL SP termék mindkét bedolgozási módszerét alkalmazták: öntéssel és nyomással is bedolgozták az anyagot. A sürgős javítást igénylő részeken gravitációs öntéses bedolgozás alkalmaztak, amely során adalékanyagot és vizet kevertek a MAPEFILL SP-hez, s az így kapott egynemű folyós anyagot öntéssel dolgoztak be. Minden más területen csak vízzel bekeverve, nyomásos bedolgozással a MAPEFILL SP habarcsot az előre felrögzített tömlőkön átnyomták addig, amíg a felszerelt zsaluzat túlfolyó részénél megjelent.
Ahol a javítandó felület nagyobb üregeket tartalmazott, ott eltávolították a sérült betonrészt, majd a betonacélokat letisztították és MAPEFER-rel kezelték. Egy hálóval összekötött, adalékanyagokat és vasalatot tartalmazó, előkészített zsaluzatot hoztak létre ki, majd bedolgozták a MAPEFILL SP-t

 

 

Javítás cementkötésű habarcsokkal

 

Marina BayA Marina Bay Sands Resort további betonfelületeihez is eredményesen alkalmazták a Mapei termékrendszerét. Itt is a MAPEFER-t hordták fel először a betonacélokra, majd cementtel bekevert PLANICRETE SP műgumi latexet dolgozták be a félkész betonszerkezetbe. Ez az anyag mivel szintén a távol-keleti országok számára lett kifejlesztve tapadóhídként viselkedett a beton és a MAPEGROUT TlSSOTROPlCO zsugorodás kompenzált, szálerősítéses, állékony (tixotróp) betonjavító habarcs között, ami PLANICRETE SP rétegre került. A betonszerkezeteket kiegyenlítése és simítása a MAPEGROUT TlSSOTROPlCO-val történt.
A Mapei alkalmazástechnikai részlegének szakemberei javaslatára használt termékrendszerhez hasonló módszerrel járultak hozzá az ArtScience Museum és színházak építéséhez is.
Hasonlóan a velencei álmok városához (The Venetian City of Dreams), a Marina Bay Sands presztízs értékű szerkezete és épületkomplexuma Ázsia formálódó kortárs megjelenésének egyik szimbóluma, amely többek között a Mapei közreműködésével valósulhatott meg.

Oszd meg te is