SZERK Gyakorlati tippek a napelemes rendszer tervezéshez

Publikálva: 2016.03.18.

SZERK Gyakorlati tippek a napelemes rendszer tervezéshez

Hogyan kezdjük el a tervezést, ha napelemes rendszer kiépítését szeretnénk kivitelezni? Először is vizsgáljuk meg a házunk tájolását és az árnyékos területeket! A gyakorlatban a dél-nyugat és dél-kelet irányú, kb 20-50 fok közötti dőlésszögű árnyékolás nélküli tető a legjobb a napelemek kiépítéséhez. Fontos figyelembe venni az eltér dőlésszögeket és tető irányokat is, hiszen ha több oldalra telepítünk napelemeket, akkor ez nagyban befolyásolja a hatékonyságukat. Az ilyen esetekben és a részlegesen árnyékos napelemeknél is javasolt a több munkanapos inverter használata.

Mielőtt a napelemek telepítésébe fogna, érdemes ellenőrizni a tető állapotát is! A napelemes rendszerek akár 25-30 évig is működhetnek a tetőn, így nem lenne szerencsés, ha a telepítésük után 5-6 évvel a tető állapota miatt le- majd újra fel kellene szereltetni őket.

napelemes rendszer

Tervezéskor alaposan nézze meg a korábbi áramszámláit! Az utóbbi évek fogyasztása alapján sokkal könnyebben meghatározható, hogy mekkora energiatermelésű rendszerre lesz szükség.

Olvassa el, minként járul hozzá a biomassza és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez.

Oszd meg te is