Earthship építkezés

Publikálva: 2016.04.1.

Earthship építkezés

Életünk nagy részét otthonunkban töltjük, itt is fogyasztjuk a legtöbb áramot, vizet és energiát. Éppen ezért ha környezettudatosabb életvitelt szeretnénk folytatni, annak a legjobb kiindulópontja a lakásunk, házunk. A „zöldülést” kezdhetjük apró hétköznapi teendőink újragondolásával, úgy, mint a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a víztakarékosság. De új és innovatív építkezési technikáknak köszönhetően akár az egész életterünket környezetbaráttá alakíthatjuk. Ehhez nyújt megoldást Michael Reynolds Earthship építkezési módszere.

Mi is ez az Earthship?

Egyedi technológiával megalkotott ház, amely teljes mértékben a fenntarthatóságra fókuszál, a tervezéstől kezdődően egészen a kivitelezésig. Az earthship lényege, hogy maga az épület nagyrészt újrahasznosított anyagokból készül, mint például a használt autó gumiabroncs. Az újrahasznosítás mellett az energiafelhasználás is környezetbarát módon történik: a vezetékes hálózattól függetlenek ezek a házak, napenergiát és esővizet hasznosítanak, és a hűtést/fűtést is innovatívan oldják meg.

Milyen előnyei vannak az Eartship házaknak?

  • Napfényes Earthship házA természetes hőingadozáshoz igazodva hőtárolóként szolgáló falak nappal és éjszaka is optimális hőmérsékletet biztosítanak: nappal nem melegedik fel a ház, de éjszaka sem hűl ki!
  • Földbe döngölt gumiabroncsok alkotják a ház falait, de palackokat és dobozokat is felhasználnak a ház építéséhez.
  • Az Earthship házak természetesen fényben rendkívül gazdagok: órási ablakai révén a növényeink fürdőzhetnek a fényben, és a mi közérzetünk is biztosan jobb lesz egy derűs és világos otthonban. Ráadásul a téli hidegekben a napsugarak is könnyebben melegítik fel a nagy ablakokon keresztül a házat.
  • Az esővizet egy speciális tetőszerkezet gyűjti össze, amit széles körben hasznosít az Earthship ház. A különböző szűrő berendezések segítségével ivóvizet is előállíthatunk a házban, de a hétköznapi tevékenységeinkhez is elegendő vizet biztosít a technológia: zuhanyzás, wc használat és az öntözés is megoldott.
  • A napenergiával biztosított az áramellátás, ahogy a passzívházaknál is.
  • Rengeteg költséget meg lehet takarítani környezetbarát, megújuló energiafelhasználással!

 

 

 

Earthship ház gumiabroncsbólTermészetesen a hátrányai is megvannak egy ilyen beruházásnak. Például a megvalósítása igencsak költséges az Earthship házaknak, hiszen a technológia nem érhető bárki által, a feltalálójától Michael Reynolds-tól szükséges a tervek, sőt gyakran még az építő munkások beszerzése is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy szinte teljesen önfenntartó és a közvetlen környezetből felvett anyagokat hasznosító ház nem a napjainkban teljesen természetesnek vélt kényelmi színvonalat biztosítja. A hosszú forró zuhanyzás vagy a komfortos fürdőszoba, konyha mind mind újragondolva, „zöldebben” van jelen az Eartship házakban. Persze ha lehetőségünk van nagy összeget fordítani a beruházásra, akkor a kényelmi szint is növelhető, és valljuk be: hosszú távon a pénztárcánknak is kedvezünk és talán még fontosabb, hogy a környezetünknek is jót teszünk!

Az Earthship építkezési technika további részleteiről itt olvashat.

Earthship ház

Forrás: http://earthship.com/

Oszd meg te is