Nagypáli ökofalu

Publikálva: 2016.04.1.

Nagypáli ökofalu

Zala megyében egy kis faluban olyan látványos fejlődések történtek az utóbbi években, aminek az csodájára járnak a világ minden tájáról. Az 1996-ban a „megújulás” a Nagypáli zöldút programmal indult, amelyet a polgármester Köcse Tibor alakított ki: ez a koncepció a megújuló energiákra alapozta az ökofalu fejlesztéseit. Az eltelt két évtized alatt pedig egy igazán modern és energia hatékony faluvá alakult Nagypáli: 2011-ben a 2. legzöldebb falu volt Európában és mindeközben még a lakosság is megduplázódott.

A faluban a megújuló energiaforrások az elsődlegesen használt megoldások. A fűtés biomassza segítségével valósul meg, amelyhez az alapanyagot a falu mellett elterülő japán energiafűz ültetvény adja. Ezzel a nagyon magas fűtőértékű anyaggal fűtik az önkormányzati épületeket és emellett pedig az erdei hulladékokat is hasznosítják. Továbbá tervben van a biogáz rendszerek és egy modern szélgenerátor beépítése is a falu energia hatékony rendszereibe.

Napelemek látják el az önkormányzati épületek áramszükségletét, ráadásul a hagyományos tetőre telepített megoldások mellett, innovatív, a nap mozgását követő – napraforgó alakot idéző – hatékony napelemekkel is.

 A köztéri világítást LED technológia és energiatakarékos égők biztosítják a faluban, amelyekhez működtetéséhez a napenergia is hozzájárul. Emellett a falu önellátása kiterjed a szürke víz, vagyis az esővíz hasznosítására is: a wc öblítést ezzel oldják meg a logisztikai központjukban és a növények öntözésére is ezt használják.

Nagypáli számos falunak mutat példát a sikeres fejlesztésekre, nem csak Magyarországon! A környezetbarát megoldások mellett, az élhető, természet közeli környezet és a visszatérő, sőt fiatalodó lakosság rengeteg vidéki kis település számára vetít elő egy sikeres jövőképet. De akár mi magunk is példát vehetünk a falu fenntartható megoldásaiból és újragondolhatjuk otthonunk energiafelhasználását!

Forrás: http://www.nagypali.hu/

Oszd meg te is