Tippek a biomassza tüzelőanyagok felhasználására

Publikálva: 2016.03.21.

Vizsgálja meg otthona alkalmasságát, amikor a biomassza energia felhasználási lehetőségeit tervezi:

 • A szilárd anyagok tüzeléséhez szükséges kazán elhelyezéséhez, és a kapcsolódó berendezésekhez megfelelő méretű térre van szükség.
 • Ügyeljünk a megfelelő kéményre, akár kérjük kéményseprő szakember tanácsát!
 • Szakemberrel terveztessük meg és kiviteleztessük a légcsatornát! Az tüzelőanyagaink elégetéséhez ugyanis megfelelő mennyiségű levegőre van szükség.
 • Minden esetben tartsuk be a kazánbiztonsági előírásokat és használjunk biztonsági berendezéseket! Kérjük ki szakemberek tanácsát a javasolt biztonsági szelepekről!
 • Tervezzük meg a tüzelőanyagok tárolását! Számít a helyiség mérete, szárazsága és levegőzése is, hiszen nem szeretnénk, ha a tűzifánk nedves lenne, vagy nem lenne elegendő helyünk a tárolására.

 

Vegyestüzelésű kazánok

A kialakítása alacsony költségbefektetést igényel és a fenntartása is olcsó. Ráadásul csökkenti a károsanyagkibocsájtást is:

 • De nem javasoljuk azoknak ezt a megoldást, akiknek kevés ideje van: pár óránként ugyanis tűzifát vagy hasábfát kell rakni a kazánba.
 • Brikett, vagyis összepréselt faipari hulladékok használatával magasabb hatásfokú lehet a fűtési rendszer, ráadásul ritkábban kell utántölteni a kazánt.
 • A technológia telepítése előtt kérje szakemberek tanácsát, hogy milyen teljesítményű kazánra lesz szüksége!

 

Gázkazánja van? Akkor is érdemes lehet a vegyestüzelésű kazánba befektetni, hogy spóroljon az energiával. Állítsa be rendszerét temperálásra és csak akkor használja a vegyestüzelésű kazánját, amikor otthon tartózkodik.

 

Pelletkályhák

Az olcsó és kevésbé automatikus rendszertől, egészen a kényelmes és teljesen automatizált – bár drágább – pelletes fűtési rendszerekig több választási lehetőségünk van ahhoz, hogy a faipari vagy mezőgazdasági hulladékokat tüzelőanyagként hasznosítsuk.

 • Pelletkályha: olcsó megoldás, de folyamatos tüzelőanyag adagolást igényel és a hatásfoka sem túl magas
 • Ha a létező fűtési rendszerünket szeretni környezetbaráttá tenni, akkor vízteres pelletkályhát érdemes beépíteni.
 • Közepesen költségigényes megoldás, amely lényegében a radiátorainkat tudja kb 5-10 napig automatikusan hővel ellátni.
 • Ha teljesen korszerű és automatizált rendszert szeretnénk, akkor nagy, legalább 100 literes pellet tárolót kell építenünk a kazánunkhoz, ahol a pellett automatikus adagolása is biztosított.
 • Vegyestüzelésű kazán pelletkazánná alakítását nem javasoljuk! Bármennyire is csábítóan hangzik az alacsony átalakítási költség, azonban az alacsonyabb hatásfok és az esetleges műszaki problémák nem éri meg hosszútávon ez a rendszer

 

Fahulladék és mezőgazdasági tüzelőanyagok

A faapríték, vagyis az erdőgazdaságokban keletkező fahulladék igen magas hatásfokú, és jól szabályozható az égése is. Azonban csak teljesen automatikus adagolású fűtési rendszerekhez jó választás ez a tüzelőanyag.

Mezőgazdasági tüzelőanyagok használata nagyobb technológiai befektetést igényel. Bár olcsó a beszerzésük, azonban a gyorsan és nagy füsttel égő, gyakran különböző hatásfokkal rendelkező növények tüzeléséhez megfelelő tárolókapacitás és technológiai feltételek szükségesek.

Természetesen nem csak a biomasszából nyert energia felhasználásával óvhatjuk meg a környezetünket a káros energiaforrásoktól. Olvassa el minként járul hozzá a napenergia és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez!

Oszd meg te is