Napelemes rendszerek – melyiket válasszuk?

Publikálva: 2016.03.18.

Napelemes rendszerek – melyiket válasszuk?

A fotocellák, ismertebb nevükön napelemek lehetővé teszik nap sugárzásának elektronos árammá alakítását. A napelemek hatékonyságát olyan tényezők befolyásolhatják, mint a cella mérete, anyaga, típusa, valamint a fény hullámhossza, intenzitása és a beesési szöge. Három napelem típust különböztetünk meg:

Amorf napelem: Szórt fény hasznosítására alkalmas, rövid élettartamú napelem típus. Alacsony hatásfoka (kb 7-8%) miatt nagy felületet igényel.

Monokristályos napelem: Elsősorban a közvetlen fény hasznosítására alkalmas, hosszú, akár 30 év élettartamú napelem típus. Teljesítménye kiemelkedő a másik két típushoz képes: elérheti a 17%-os hatásfokot is.

Polikristályos napelem: Élettartamát tekintve kb 25 évig működhet hatékonyan ez a napelem típus Hatásfoka néhány százalékkal elmarad a monokristályos napelemekétől, de akár a 13%-ot s elérheti.

 

 

Melyik napelem rendszert válasszuk?

A piacon jelenleg a kristályos technológiák vannak túlsúlyban, azonban az amorf rendszerek hatásfokának a növekedése a jövőben változtathat a helyzeten.

Az biztos, hogy ha nagy tetőfelület áll rendelkezésre, vagy nagy napelem park kiépítésére van lehetőség, akkor az amorf napelemeket javasoljuk. Szintén jó választás az amorf típus, ha a ház tájolása eltér az ideálistól.

Családi házak vagy kisebb rendelkezésre álló tetőfelület esetén azonban a kristályos technológiák használata javasolt. Ebben az esetben ugyanis a mono- vagy polikristályos napelem típusok költségei és teljesítménye optimálisabb.

 napelem

Ha a napelemek mellett dönt…

Ellenőrizze le minden esetben a telepíteni tervezett napelemek típusát és gyártóját!

Minden szabványnak és tanúsítványnak feleljen meg a választott napelem rendszer, beleértve a tartószerkezetet, az áramszállító szolár kábeleket és az invertert is:

  • Ellenőrizze az IEC 61215:2005 és az EN 61730-1, 61730-2:2007 szabványoknak való megfelelést.
  • Mindig kérje a TÜV tanúsítványát a napelemnek és a tartószerkezetnek is!
  • Miért fontos ez? Mert így biztosíthatja családja és otthona védelmét villamossági, tűzvédelmi és biztonsági szempontokból.

A napelemek minősítéseit és a különböző szabványoknak való megfeleléseit ellenőrizze le minden esetben!

Tévhit, hogy csak akkor van áram, amikor süt a nap! Az igaz, hogy a hatásfoka nagyobb a rendszernek napsütéses időszakban, azonban számos lehetőség nyílik az energia tárolására:

  • Használhatunk szolár-akkumulátorokat. Ez általában a villamos hálózat hiánya esetén javasolt, mivel az akkumulátorok telepítése és a rendszeres időközönként történő cseréje költséges.
  • Vissza is táplálhatjuk az áramot a meglévő villamos energia hálózatba inverterek segítségével. Ehhez az áramszolgáltatóval kell szerződést kötnünk és egy új mérőórára lesz szükségünk annak érdekében, hogy az elfogyasztott és a megtermelt energia különbségéről el tudjunk számolni. Csak olyan invertert, vagyis egyenáramot váltóárammá alakító készüléket használjon, amit az áramszolgáltatója elismer.

Fontos, hogy az áramszolgáltató felé lejelentsük a rendszerünk, és a megfelelő engedélyeket beszerezzük a rendszer működéséhez. Mire lesz szükségünk?

Ide kattintva mindent megtalálhat a napelemes rendszerek engedélyeztetéséről!

Persze nem csak a napenergia felhasználásával óvhatjuk meg a környezetünket a káros energiaforrásoktól. Olvassa el, minként járul hozzá a biomassza és a geotermikus energia is a fenntartható fejlődéshez és a tisztább környezethez.

Oszd meg te is