7 meghökkentő tipp régről: a nagyszüleink környezettudatosabbak voltak!

Publikálva: 2018.10.26.

Erre talán még nem is gondolt: bizony a nagyszüleinktől kell ellesni 7 meghökkentő tippet, ha szeretnénk az unokáinkra élhető, szép világot hagyni.

Kép forrása: fotolia.com

Sok szó esik manapság a környezetvédelemről, a környezettudatosságról – ezeket a szavakat a nagyszüleink még nem is ismerték, mégis, ha jobban megnézzük az életük egyes elemeit, meg kell állapítanunk, hogy jobban csinálták, mint mi!

Íme, 7 meghökkentő tipp a nagyszüleinktől, amivel környezettudatosabbá válhat Ön is:

  1. Mindent addig használtak, amíg működött

Persze a mai használati tárgyak már nem úgy vannak tervezve, mint régen, sokkal rövidebb ideig működnek. De mégis, sokszor még azt az időtartamot sem várjuk ki, veszünk újabb típust, olcsóbb modellt, pedig a régi is még tökéletesen működik. A régi pedig félredobjuk, ezzel a környezetet is károsítjuk.

Kép forrása: fotolia.com

  1. Nem vásároltak állandóan

Sokszor már el sem férnek a ruháink, a cipők, mégis újabb és újabb példányokat vásárolunk. Régen kihasználták a ruhadarabokat és védték őket, hogy hosszú életűek legyenek. Ez nem csak a divatozás miatt fontos: a gyapot megtermelése rendkívül környezetterhelő, utána a pólót éhbérért megvarrják, sokszor gyerekek, aztán hajóval Európába szállítják, csomagolják, reklámozzák, forgalmazzák. Nemzetközi viszonylatban az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb iparág.

  1. Nem dobtak ki ételt

Ma már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ne ugorjunk be valahová egy kis finomságért, készételért, amikor úgy tartja kedvünk. Még akkor is, ha otthon a hűtő tele van. Régen nem pazaroltak, az otthoni étel elfogyott, mert például ebédre is az otthoniból vittek.

Kép forrása: fotolia.com

  1. Helyben termett idényterményeket ettek

Ehhez képest ma olcsóbb a kanadai tarkabab és a lengyel krumpli, mint a magyar. Hatalmas környezetterhelést jelent ideszállítani a világ másik részéről a sok friss zöldséget, gyümölcsöt hűtött kamionnal vagy repülőgéppel.

  1. Az italok is környezettudatosabbak voltak

Régen az emberek csap- vagy kútvizet ittak, esetleg házi készítésű szörppel ízesítették. Magyarországon fogyasztják az emberek az egyik legtöbb palackozott ásványvizet az Európai Unión belül (a többi: Olaszország, Németország, Belgium, Spanyolország). A PET-palack egyetlen használat után szemétté válik. Pedig Magyarországon a csapvíz a legtöbb településen jó minőségű, de ha mégsem, akkor vízszűrős kancsóval tökéletes minőségű víz készíthető.

Kép forrása: fotolia.com

  1. A játékok nem árammal működtek

Nagyszüleink korában nem a tévé, a számítógép, az okostelefon volt a szórakozás forrása, a játékok, a könyvek (szemben az e-olvasóval) nem árammal működtek, azaz maximálisan energiatakarékosak voltak.

  1. Gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel mentek

Sokkal kevesebb autó volt, mint manapság, mégis eljutott mindenki a célállomásra. Jó megoldás, ha csak a hétvégi nagybevásárlásra megyünk kocsival, de hétköznap más közlekedési formát választunk és nem a dugóban araszolgatunk.

A 365.reblog.hucikke nyomán.

Oszd meg te is