Ha sok víz fogy a háztartásban, itt lehet a hiba!

Publikálva: 2017.09.8.

Ön mindent megtesz, hogy minél kevesebb legyen a vízszámla, de valahol mégis kifolyik a keze közül az irányítás, és még mindig nagy a vízfogyasztás? Van egy dolog, amire lehet, hogy nem gondolt… Szó szerint egy apróságra.

A gyerekek imádnak a vízzel játszani, és bizony lehetséges, hogy ők azok az „apróság”, ami miatt magas a számla.

Viszont a vízfogyasztás mennyiségére már az óvodás korú gyerekek is tudnak figyelni. Nagyon könnyű őket megtanítani arra, hogy mennyire fontos a pénztárcánk és a Föld szempontjából is, hogy csak annyi vizet használjunk, amennyi szükséges.

Ezzel az 5 egyszerű ötlettel Ön is nekikezdhet és példát mutathat a jövő nemzedékének.

 1. Zárják el a csapot
  Tanítsa meg a gyerekeknek, hogy például fogmosáskor zárják el a csapot, ne folyjon feleslegesen a víz, amikor nem is használják. A nagyobbak a mosogatáskor tudnak a vízzel spórolni, ha nem folyik folyamatosan a víz.

vízfogyasztás

Kép forrása: http://www.isustainableearth.com/wp-content/uploads/2011/12/water-conservation-tips-for-kids-800×533.jpg

 1. Jólzárják el a csapot
  Egy másik fontos dolog, hogy ne csöpögjön a csap. A gyerekek a nagy rohanásban nem is figyelnek oda egy ilyen kicsi részletre, ezért fel kell hívni a figyelmüket, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy jól elzárták a csapot. Ön is tud nekik segíteni, ha olyan csapot választ, amit könnyű azonnal elzárni. Így biztos lehet abban, hogy nem fog kis sugárban pazarló módon folyni a víz.
 2. Okosan a wc lehúzásakor
  Itt is Ön tud segíteni a gyermeknek: ha szabályozós wc-tartályt szereltet be, tanítsa meg a kicsiknek is, hogyan tudnak kevés vizet használni.
 3. A fürdés ideje
  Amikor már elég nagy a gyerek, a kádban fürdés helyett váltsanak zuhanyozásra. A szappanozás idejére is el lehet zárni a csapot, így biztos lehet abban, hogy nem kell kifizetnie azt a vízmennyiséget, amit a gyermek álmodozással tölt a zuhany alatt.

vízfogyasztás

Kép forrása: https://brightfuture.unilever.us/Images/kids-conserve-water-672x357_tcm1370-473349.jpg

 1. Öntözéskor
  Bátorítsa a gyerekeket, hogy a locsolást, öntözést oldják meg „használt” vízzel: például ha az üvegben maradt egy kis víz, amit senki nem akar meginni, rá lehet locsolni egy virágtőre, vagy az esővizet lehet gyűjteni és azzal lehet locsolni a kertben, a gyerekek még élvezni is fogják a pancsolást.

Oszd meg te is