Ingyenes és korlátlan energia? Itt az 5 legfontosabb tudnivaló

Publikálva: 2017.04.4.

Ingyenes és korlátlan energia? Itt az 5 legfontosabb tudnivaló

A napos idő nemcsak a jó kedvet csalogatja elő az emberből, hanem a gondolatot is, hogy érdemes-e napelemre, napkollektorra vagy alternatív energia egyéb változataira váltani. Ha környezetbarát és energiatudatos otthont szeretne, nem beszélve arról, hogy szívesen költene kevesebbet energiaszolgáltatásra, érdemes informálódni erről a lehetőségről is. Most összeszedtük az 5 legfontosabb tudnivalót kérdés-felelet formájában, hogy Önnek már ne kelljen ezeknek utánanézni.

  1. kérdés: Miért érdemes a központosított, erőművek által előállított energiáról átváltani helyi energiatermelésre?

Válasz:

5 fő előnyt érdemes kiemelni:

  • a szállítási és átalakítási költségek megszűnnek
  • a hosszú távú költségek kedvezőbbek
  • az energiafüggőség mérséklődik
  • a hatékonyság növekszik
  • a környezetterhelés csökken
  1. kérdés: Mi is a különbség napelem és napkollektor között?

Válasz: A legfontosabb különbség az, hogy míg napelem segítségével a napsugárzás villamos energiává alakítható, addig a napkollektorral nyerhető a napsugárzásból.

  1. kérdés: Bármilyen tetőre felszerelhető napelem?

Válasz: Egy jó állapotban lévő tető esetében nincs még statikusi véleményre se szükség. A szerelő köteles jelezni a helyszíni felmérés során, ha a tető állapota nem megfelelő.  Ha minden rendben van, akár egy hónappal a megrendelés után már készen lehet a napelemes rendszer.

  1. kérdés: Sérülhet-e a napelem nagy viharban, jégesőben?

Válasz: A napkollektorokat és napelemeket mindig a helyi időjárási körülményeket figyelembe véve alakítják ki. Természetesen érdemes felfrissíteni az otthonbiztosítást, hogy az kiterjedjen a tetőn elhelyezett berendezésre is.

  1. kérdés: Mi lesz a napelemmel, ha elköltözöm a házból?

Válasz: Nem javasolt egy telepített rendszert áthelyezni, mert az kifejezetten az adott épületre készült. Viszont egy ilyen rendszer jelentősen növeli az otthona értékét az ingatlanpiacon.

Oszd meg te is