Íme, a világ első lebegő tejüzeme!

Publikálva: 2018.10.4.

Reméljük, hogy a tehenek nem kapnak tengeribetegséget!

Rotterdam városa ad hamarosan otthont a világ első lebegő tejtermelő gazdaságának. A merwehaveni kikötőben egy olyan tengeri létesítmény épül fel, ahol 40 tehén naponta 1000 liter tejmennyiséget termel. A Beladon cég tulajdonában lévő gazdaság furcsa kiegészítése lesz a nyüzsgő városi kikötőnek – őrült ötletnek tűnik, de van benne rendszer…

Peter van Wingerden, a Beladon mérnöke egy New York-i látogatása után lelt rá az ötletre, a Sandy hurrikán idején. Ekkor igen nehéz volt a lakosoknak élelmiszerhez jutniuk, és a holland azon kezdett el gondolkodni, mennyire fontos lenne lerövidíteni az utat, amit a legfontosabb élelmiszerek járnak be a termelőtől a fogyasztókig. Azáltal, hogy egy gazdaság a városban kap helyet, gyorsabban eljut a termék a fogyasztókig és csökken a szállítás környezetszennyező hatása is.

A tehenek étrendjének nyolcvan százaléka származik Rotterdam közeli éttermeiből összegyűjtött élelmiszer-hulladékból.

A maradékot a helyszínen, LED-es fények alatt termesztett növények egészítik ki, amelyeket a tehenek vizeletével trágyáznak.

A tehenek hozzáférhetnek legelőhöz, ha átkelnek a partra, de a tervező Klaas van der Molen szerint az álaltok a legtöbb idejüket a lebegő gazdaságon töltik majd.

A trágyát robotok gyűjtik össze, műtrágya vagy energiatermelés céljából használják a helyszínen; a felesleget eljuttatják a közeli gazdaságokba.

Érdekes az elképzelés. A zöldterület egyre kevesebb lesz, ahogy a Föld lakóinak száma növekszik, alternatívákat kell találni az élelmiszertermelésre. Természetesen rengeteg kérdést felvet az elképzelés, de az biztos, hogy nagyon eredeti. Még a gazdálkodásról való tudásunkat is gyökeresen megváltoztathatja.

A treehugger.comcikke nyomán, képek is onnan.

Oszd meg te is