Így tudja a legtöbbet spórolni a vízszámláján!

Publikálva: 2018.12.17.

Néhány apró változtatással sokat tehet azért, hogy sokkal kevesebb legyen a vízszámla. Érdemes átnézni a 11 pontból álló listánkat, mert könnyen lehet, hogy a legjobb szándéka ellenére is pazarol.

Ön melyikben „bűnös”? A ScienceAlert összegyűjtötte a legtipikusabb vízpazarló szokásunkat.

A konyhában:

 • Addig folyatjuk a vizet, amíg hideg nem lesz

Egész évben tipikus jelenség, hogy addig várunk, amíg a csapból végre kellemesen hűsítő víz jön. Ezt megelőzhetjük azzal, ha néhány nagyobb, vízzel megtöltött palackot a hűtőbe teszünk, és ebből töltünk, ha megszomjaztunk. Így mindig kellemesen hűvös vizet ihatunk, és sosem pazaroljuk a vizet.

 • Félházzal megy a mosogatógép

Egy jól megtöltött, energiatakarékos mosogatógép rengeteg vizet és energiát megtakaríthat, ezért ajánlott megvárni, hogy a lehető legjobban megteljen a szerkezet. Ha csak 1-2 tányérról van szó, öblítse el őket kézzel.

A fürdőszobában:

 • Régimódi a zuhanyfej

Érdemes beruházni egy korszerű zuhanyrózsára, amivel évente akár több ezer liter vizet is meg lehet takarítani. Ez olyan mértékű spórolás, amit már a pénztárcáján is meg fog érezni, és a környezet számára is jelentős előny.

 • Csöpög és szivárog a csap

Apróságnak tűnhet, de ha számba vesszük, hogy a jelentéktelennek tűnő mennyiség éves szinten bizony több ezer litert is kitehet, már mégsem olyan apróság… Itt az ideje kicserélni/megjavítani a rosszul záró csapokat.

 • Egy-két ruha kószál csak a mosógépben

Ha kevés ruhát tesz be a mosógépbe, arányosan sokkal több vízbe és energiába fog kerülni, hogy tiszták legyenek a ruhák.

 • Fogmosás közben nem zárja el a csapot

Ez az egyik legismertebb pazarlási klasszikus, ezzel literek folynak el feleslegesen. Ha nyitva a csap, amíg mossa a fogát, akár egy felmosó vödörnyi víz is elfolyhat. Ha nincs, rendszeresítsen egy fogmosópoharat a fürdőszobába. Így mindössze 2-3 deci víz kell majd fogai megtisztításához.

 • Régi típusú a vécéje

A régebbi vécétartályok akár 10-15 liter vizet is felhasználhatnak egy-egy öblítéskor. Ha Önnél még ilyen van, lehetőség szerint váltsa le olyanra, amivel szabályozható a kiáramló víz mennyisége.

A kertben:

 • Sok vizet fogyaszt a kert

A vízfogyasztást úgy is lehet csökkenteni, ha összegyűjti az esővizet, és azt használja fel a kert gondozásakor, öntözéskor, de télen akár a szobanövényeket is lehet ezzel locsolni.

 • Slaggal takarítja a teraszt/járdát

Könnyű és gyors megoldás slaggal lemosni a teraszt, vagy eltakarítani a koszt a járdáról. De gondoljunk arra, hogy a gumicső percenként akár 40 liter vizet is kiengedhet. A felseprés sokkal víztakarékosabb!

 • Délután öntöz

A nyári időszakban a fokozott párolgás miatt nagyon sok vizet veszíthet, ezért érdemes inkább reggelre ütemezni a kertápolást.

 • Nem takarja le a kerti medencédet

Ha van kerti medencéje, mindig tartsa letakarva, amikor használaton kívül van nyáron. A takaró védi a vizet a párolgástól és a szennyeződésektől is, hiszen főleg ezek miatt cseréljük a vizet gyakrabban a kelleténél.

A divany.hu cikke nyomán.

Oszd meg te is