Így spóroljon a téli számláin: 5 okos tipp, és kevesebbet kell fizetnie

Publikálva: 2018.11.15.

A környezettudatos házak lakói jól tudják, hogy télen sem kell rettegniük a számláktól, mert pár okos módszerrel nemcsak a környezetet védik, hanem a pénztárcájukat is. Most megmutatjuk 5 pénztárcabarát titkukat!

  1. Ablaknyitás

A legmodernebb házakban már nem is az ablakot nyitjuk ki, hogyha friss levegőt szeretnénk beengedni, hanem van egy beépített gép, ami folyamatosan cseréli a levegőt. De ha nincs ilyen az otthonunkban, akkor sem mindegy, hogy az ablakot hogyan használjuk! Sokkal jobb, hogyha rövid időre teljesen kinyitjuk, mert ha bukóra van nyitva órákon át, többet kell fűtenünk ugyanazért a meleg hőmérsékletért, és így magasabb lesz a számlánk is.

  1. Hőszigetelés

Ajánlott a házakat mindenképpen hőszigetelni, ha alacsony számlákat szeretnénk. Egy jó hőszigetelés nemcsak télen spórol nekünk, hanem nyáron is, amikor szinte be sem kell kapcsolni a klímát, mert a szigetelés kint tartja a meleg levegőt.

  1. Fűtés

Egyre több helyen használják a napsugárzás és a szél energiáját, a föld belsejének melegét fűtésre, ezek a megoldások hosszú távon nagyon gazdaságosak. Ha erre nincs lehetőségünk, érdemes a fűtési rendszert alaposan átnézetni szakértővel a nagy hidegek előtt, mert a rosszul működő fűtés hihetetlenül sokba kerül.

  1. Komposztálás

Aki családi házban lakik, érdemes a komposztálásra is figyelmet fordítania, mert így a szemétadagunk is kevesebb lesz, és a kertben is felhasználhatjuk a komposztgödör tartalmát.

  1. Vízkezelés

Az esővízgyűjtés remek megoldás a kert gondozására, ezzel jelentős összegeket takaríthatunk meg a vízfogyasztásunkban is. Vannak már arra is példák, hogy a szennyvizet a környezettudatos házak kertjeiben egy nagy tartályban megtisztítják, majd visszavezetik a házba, ahol az újrahasznosított vízzel öblítik a WC-t.

A csaladihaztervezes.hu cikke alapján, képek is onnan

Oszd meg te is