GEV EMICODE

Publikálva: 2016.06.1.

GEV EMICODE

1997 óta nyerhetik el a GEV EMICODE minősítést azok a padlókhoz, ragasztáshoz használt és egyéb építőipari termékek, amelyek a károsanyag kibocsájtás vizsgálatokon eredményesen szerepeltek.

A GEV, vagyis a Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V. nevű német szövetség állítja ki a GEV minősítéseket.

Az építőiparban alkalmazott önterülő termékeket, alapozókat, ragasztókat és általánosan használt anyagokat a GEV teszt módszer során környezeti teszt kamrákban vizsgálják meg, annak érdekében, hogy felbecsüljék azok levegőbe történő szerves anyag (VOC) kibocsátási szintjét. A vizsgálatok eredményeként a GEV által nyilvántartott rendszer a termékek három szinten osztályozza a kibocsátás mértékét alapul véve:

  • EMICODE EC1: nagyon alacsony kibocsátási szint
  • EMICODE EC2: alacsony kibocsátási szint
  • EMICODE EC3: nem alacsony kibocsátási szint

Annak érdekében, hogy az EMICODE EC1 jelölést alkalmazhassák a ragasztókon, a burkolat fektetésétől számított 10 nap elteltével mérik meg az adott termék illékony szerves összetevőinek maradó kibocsátási szintjét, amelynek kevesebb, mint 500 μg/m3-nek kell lennie a levegőben a minősítés megszerzéséhez.

Az EMICODE EC1 jelölést alkalmazzák

  • alapozókon ahol, a maradó kibocsátási szint 10 nap után kevesebb mint 100 μg/m3 lehet a levegőben.
  • cementkötésű habarcsokon úgymint szintező és simító keverékeken, esztrichkészítéshez használt előkevert habarcsokon és ragasztóhabarcsokon kerámia burkolólapokhoz ahol, maradó kibocsátási szint 10 nap után <200 μg/m3 lehet a levegőben
  • szigetelő-anyagokon ahol, maradó kibocsátási szint 10 nap után <500 μg/m3 a levegőben
  • faburkolatok bevonatain ahol, maradó kibocsátási szint 10 nap után <150 μg/m3 a levegőben

Szerencsére egyre több építőipari vállalat fordít kiemelt figyelmet a fenntarthatóságra, a környezet- és egészségvédelemre. A Mapei cégcsoport már 1970-ben megjelent a piacon egy alacsony oldószer tartalmú terméksorozattal, amelyet aztán alacsony illékony szervesanyag kibocsátásra (VOC) irányuló termékfejlesztő kutatási programok követtek. A kutatásaik révén megvalósuló fejlesztés javította a levegő minőségét a Mapei termékek beltéri használata során, aminek köszönhetően biztonságosabbá tette a termékeket az azt felhasználók és az épületet használók számára. Így született meg az ECO sorozat.

A Mapei ECO termékei 2005 októbere óta nemzetközi intézetek vizsgáltak és tanúsítottak. A vállalat fektetési rendszereit hideg és melegburkolatokhoz, fa, fal és padló burkolatokhoz nemzetközileg elismert intézetek és laboratóriumok tanúsítottak „beltéri levegőminőség” követelményei kapcsán. A német TFI (Teppich Forcsung Institut) és az amerikai CRI (Carpet and RUG Institute) mellett, az „EMICODE EC1, nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátású” minősítést és feliratot is megkapták a termékek.

Továbbá a „Der Blaue Engel” minősítéssel is rendelkeznek ezek a termékek, amely egy német környezetvédelmi termékmegjelölés, ami a végfelhasználók, a kivitelezők és a környezet szempontjaira van tekintettel. Emellett pedig a Green Label Plus védjeggyel is rendelkeznek a mapi termékek, melyet az említett Carpet and Rug Institute dolgozott ki. Független laboratóriumok által vizsgált és minősített termékekhez, mely további garanciát jelent a vevőknek, hogy a termék a legszigorúbb károsanyag kibocsátási követelményeknek felel meg.

Oszd meg te is