EMAS III

Publikálva: 2016.06.1.

EMAS III

 

 

Az Unió 1993 nyarán bocsátotta ki az EMAS-t, teljes nevén az Eco-Management and Audit Scheme rendeletet (EC1836/93). Az EMAS előírásinak megfeleselés egy vállalat számára azt jelenti, hogy önkéntes módon igyekszik cselekedni azért, hogy a környezeti teljesítménye folyamatosan javuljon.

Az ISO 14001-es szabványhoz hasonlóan, az EMAS arról azt hitelesíti, hogy egy szervezet milyen hatékonyan képes meghonosítani a környezettudatos vállalati működést, továbbá iránymutatást ad a környezeti teljesítmény fejlesztéséhez is. Az EMAS logót használó cégek külső hitelesítő által igazoltan eleget tesznek az összes rendeletben megtalálható előírásnak.

Magyarországon az EMAS rendeletnek való megfelelés egyben garanciát is jelent a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelésre. Ennek értelmében kevesebb szennyezés, jobb adminisztrációs áttekinthetőség és fokozott teljesítmény javítása jellemzi az EMAS felé elkötelezett vállalatokat.

Bár az EMAS rendelet előírásai nem kötelezőek, mégis egyre több cég vállalja önkéntesen a hozzá való alkalmazkodást. Az EMAS rendszer alkalmazásával a szervezetek megbízhatóak, környezetet tudatosak és átláthatóbbak lesznek.

A Mapei cégcsoport központi termelőegysége az EMAS III (Környezetvédelmi irányítási és audit rendszer) elveit követi. Az EMAS III rendeletnek való megfelelés biztosíték arra, hogy a szervezet csökkenti a környezeti hatásait és optimalizálja a forrás felhasználását, ezzel téve hatékonyabbá a termelési folyamatokat. Az EMAS III Európai Unió környezetvédelmi irányítási rendszere, melyet az EC 1221/2009 Európai Rendelet szerint tanúsítottak.

Oszd meg te is