Eiffel Palace

Publikálva: 2016.06.1.

Eiffel Palace

A magyar környezettudatos Eiffel Palace irodaház nyerte el fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat. A Veronai Greenbuild Euromed konferencián jelentették be az eredményt 2015. október 15-én. A fenntartható építés egyik legrangosabb európai seregszemléjén „Épület” kategóriában aratott sikert az Eiffel Palace. A kétévente megrendezett megmérettetésen korábban is szépen szerepeltek a magyar környezettudatos projektek, azonban a 2015-ös siker kiemelkedő teljesítmény tekintve az erős mezőnyt.

A konferencián kiderült, hogy a zöldépítés egyre inkább előtérbe kerül Európában, s a piac is igazodik ehhez a trendhez. Éppen ezért fontos célja a megmérettetésnek, hogy az ilyen innovatív létesítményeket reflektorfénybe helyezze. A kontinens legelőremutatóbb, leginkább környezettudatos és iránymutató példáit, a jó gyakorlatokat szeretnék széles körben ismerté tenni a konferencia szervezői.

kicsieiffel 02Az Eiffel Palace irodaház remek példája a fenntarthatóságot szem előtt tartó műemléki felújításnak. A projekt a várostervezés, a környezettudatos innováció és a kiemelkedő színvonalú kivitelezés szempontjából is példaértékű. A Budapest belvárosában található, korábbi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület környezettudatos irodaházzá alakult. Az eredeti palota 1983-ban épült, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján, és anno a Pesti Hírlap székháza volt, majd a Zrínyi Nyomda újjászületése után 2013-ban nyitotta meg újra kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legmodernebb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők.

A műemléki felújítás során a fontos szempont volt a történeti épület megőrzése:

  • Az eredeti öntöttvas és acél szerkezeteket a felújítás idejére kiszerelték, majd vissza is helyezték őket.
  • A díszes főlépcsőház is megőrizte eredeti pompáját
  • A homlokzat pedig visszanyerte korábbi szépségét.
  • Az épület további részeit lebontották, helyére korszerű hét emeletes irodaházat építettek, egy 5 szintes mélygarázzsal együtt.
  • Az épület előcsarnokában régi nyomdagépek és a nyomdászat egyéb relikviái is megtalálhatóak a nyomdapalota múltja előtt való tisztelgésként.

 

Előtérben a „zöld” termékek

eiffel 12A BREEAM „Nagyon jó”, valamint a LEED „Arany” fokozatú elismerései révén az Eiffel Palace Közép-Kelet Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik. Az épület felújítási tervei megszületésekor már elsődleges szempont volt ezeknek a minőségi előírásoknak való megfelelés. Ahhoz, hogy a kifejezetten magas minőség elvárások érdekében, a kivitelezéshez is jól megválogatott termékeket használtak.

A kiváló minőségű Mapei termékekre azért esett a választás, mert a vállalat már több éve erősen elkötelezte magát a LEED minősítési rendszer mellett.

 

A felújítás folyamata

A felújítás során portalanították az eszrich beton aljzatokat, majd PRIMER G, diszperziós alapozással látták el. Az ULTRAPLAN RENOVATION szálerősítéses, önterülő aljzatkiegyenlítő habarccsal képeztek megfelelő fogadóaljzatokat. Az oldalfalakon a kiegyenlítést PLANITOP FAST 330 gyorskötésű, szintén szálerősítéses habarccsal végezték. A hidegburkolatok ragasztásához az oldalfalakon és a padlón is a KERAFLEX S1 cementkötésű burkolatragasztót használták.

Szükség volt a kent vízszigetelő rendszer kiépítésére a vizes helyiségekben, ehhez a rugalmas MAPEGUM WPS nyújtott megoldást építették be. A negatív csatlakozásokba és a sarkokba a MAPEBAND PE 120 hajlaterősítő szalagot alkalmazták. A fugák tömítését az ideális színekben a KERACOLOR FF FLEX cementkötésű fugázó anyaggal készítették. A burkolati és a csatlakozási dilatációs hézagokba penészesedés gátló, ecetsavas, szilikon hézagkitöltő-anyag került, vagyis a MAPESIL AC.

 

Fenntarthatóság a kivitelezésről az épülethasználatig

eiffel 21A kivitelezés mellett olyan más fenntarthatóságot szem előtt tartó technológiai megoldások segítségével érhette el az irodaház a kettős környezettudatos minősítést, amelyek nagy figyelmet szentelnek a megújuló energiaforrásokra és energiatakarékos megoldásokra: a napkollektorok és napelemek használata, az energiatakarékos LED-égők, a jelenlét-érzékelős világítás, programozható liftek, a beépített víztakarékos csapok, hatékony energia- és vízfelhasználás, az esővíz-hasznosítás valamint a zöld tetőteraszok járultak hozzá ehhez.

A zöld közlekedési megoldásokra is gondoltak az irodaházban, hiszen az ötszintes mélygarázsban elektromosautó-töltők és természetesen több kerékpártároló is található. Az átriumban látható zöldfal a növények megnyugtató, természetes légkörét csempészi be a belvárosi épületbe.

Összességében az Eiffel Palace igazi sikere abban rejlik, ahogy a múlt műemléki értékeivel párhuzamosan igényes és modern technológiai megoldások jellemzik az irodaházat.

Oszd meg te is